Melius Klinieken

040-8200777

Eindhoven

076-2043232

Breda

0164-203060

Bergen op Zoom

0475-206088

Roermond

Regio 1

Het centrale zenuwstelsel

Fibromyalgie

Bij veel mensen (95%) met de diagnose fibromyalgie is er sprake van uiteenlopende chronische pijnklachten, welke een grote impact hebben op het dagelijks functioneren.

Iedereen kan fibromyalgie krijgen. Het komt voor bij twee op de honderd volwassenen; meer vrouwen dan mannen hebben fibromyalgie. De aandoening openbaart zich meestal tussen de 25 en 40 jaar. Sommige factoren zijn van invloed op fibromyalgie en de intensiteit van de klachten.

Chronische vermoeidheid, pijn en stijfheid, de meest voorkomende klachten bij fibromyalgie, komen ook vaak voor bij andere aandoeningen. Er zijn geen laboratoriumtests of bloedonderzoeken om fibromyalgie vast te stellen. Ook röntgenfoto’s laten niets zien. De diagnose fibromyalgie stellen is daarom een ingewikkeld proces.

De oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Vele onderzoeken verder weten we dat de aandoening niet verklaarbaar is door afwijkingen in het spierweefsel. Ook is het geen ontstekingsziekte en is het waarschijnlijk niet erfelijk. Er zijn diverse theorieën die de oorzaak van de aandoening proberen te verklaren.

Bij Melius Klinieken is er veel aandacht voor de begeleiding en behandeling van klachten door fibromyalgie en hebben enkele Anesthesioloog-pijnspecialisten dit als aandachtsgebied.

Opties ter behandeling zijn pijneducatie, medicatie, TENS, Esketamine infuustherapie, gepulseerde stroom (PRF) via de hiatus sacralis, PRF t.h.v. de achterhoofdszenuwen (nervi occipitales major), PRF van pezen, PRF van triggerpoints, epidurale infiltratie, Magnesium infuustherapie, revalidatie en langdurige paramedische begeleiding.