Lage rugpijn is één van de meest voorkomende redenen waarom mensen naar een dokter gaan of/en uitvallen op het werk; daarbij is het wereldwijd de meest voorkomende reden van arbeidsongeschiktheid. Gelukkig kunt u maatregelen treffen om de meeste episodes van lage rugpijn te voorkomen of te verminderen. Zo preventie faalt kunnen eenvoudige adviezen en oefeningen thuis uw rugpijn binnen enkele weken genezen en u functioneel houden. Operatief ingrijpen is zelden nodig om uw rugpijn te verhelpen. Lage rugpijn kan een verscheidenheid aan symptomen veroorzaken, variërend van spierpijn tot een schietend, brandend of stekend gevoel. Bovendien kan de pijn uitstralen in uw been of verergeren met buigen, draaien, optillen, staan of lopen.
De meeste episodes van lage rugpijn verbeteren met behandeling in de thuissituatie en zelfmanagement, meestal binnen enkele weken.
Neem contact op met uw huisarts of medisch specialist indien uw rugpijn:
In zeldzame gevallen duidt lage rugpijn op ernstige medische problemen. Zoek onmiddellijke hulp indien uw rugpijn:
Lage rugpijn ontwikkelt zich vaak zonder een duidelijke oorzaak welke uw huisarts of medisch specialist kan identificeren met een test of beeldvormend onderzoek. Aandoeningen welke gewoonlijk worden verbonden aan lage rugpijn zijn:
Iedereen kan lage rugpijn ontwikkelen, zelf kinderen en tieners. Onderstaande factoren kunnen u een groter risico geven op het ontwikkelen van lage rugpijn:
U kunt lage rugpijn vermijden of herhaling voorkomen door uw lichamelijke conditie te verbeteren en de juiste lichaamshoudingen aan te leren en te oefenen. Om uw rug gezond en sterk te houden:
Uw huisarts of medisch specialist zal uw rug onderzoeken en de mogelijkheden beoordelen met betrekking tot zitten, staan, lopen en het optillen van voorwerpen. Uw arts zal eveneens aan u vragen om uw pijn te beoordelen met een cijfer, variërend van 0 (geen pijn) tot 10 (maximaal denkbare pijn) en met u spreken hoe deze pijn uw functioneren beïnvloed. Deze onderzoeken helpen bij het beoordelen waar de pijn vandaan komt, hoeveel u kunt bewegen voordat de pijn uw bewegingen stopt en of u kampt met spierspasmen. Eveneens kunnen ze helpen met het uitsluiten van meer ernstige oorzaken van rugpijn.
Indien er een reden bestaat om te denken aan een specifieke oorzaak voor uw pijnklachten kan uw huisarts of medisch specialist één of meerdere onderzoeken laten uitvoeren:
De meeste rugklachten verbeteren binnen een maand na behandeling in de thuissituatie. Echter, iedereen is verschillend en lage rugpijn is een complexe aandoening. Veel mensen zullen enkele maanden moeten wachten alvorens de pijnklachten verdwijnen of acceptabel worden; een minderheid van de mensen kampt met aanhoudende, ernstige pijnklachten.
Vrij verkrijgbare geneesmiddelen en de toepassing van warmte kunnen het enige zijn wat u nodig heeft. Bedrust wordt niet aanbevolen. Ga door met uw activiteiten zoveel als u kunt. Probeer lichte activiteiten, zoals lopen en de dagelijkse gang van zaken. Stop met activiteiten welke de pijn laten toenemen, maar stop niet uit angst voor het krijgen van pijn. Indien behandelingen in de thuissituatie na enkele weken niet leiden tot vermindering van pijnklachten kan uw huisarts of medisch specialist andere medicatie of andere therapieën voorschrijven.
Afhankelijk van het type pijnklacht wat u heeft kan uw huisarts of medisch specialist u verschillende medicijnen voorschrijven, waaronder vrij verkrijgbare medicatie, spierontspanners, topische (via de huid) medicatie en zenuwpijn remmende medicatie.
Een fysiotherapeut kan u oefeningen aanleren om uw flexibiliteit te vergroten, uw rug- en buikspieren te versterken en uw houding te verbeteren. Het regelmatig gebruik maken van deze technieken kan u helpen met het voorkomen van terugkeren van pijnklachten. Fysiotherapeuten bieden u eveneens onderwijs omtrent de aanpassing van bewegingen gedurende een episode van rugpijn om opflakkering van pijnsymptomen te vermijden terwijl u uw activiteiten continueert. De fysio/manueeltherapeuten van Melius Klinieken zijn allen gespecialiseerd in de behandeling van mensen met aanhoudende – of chronische pijnklachten. Meer informatie vindt u in het focusprogramma fysiotherapie en de website van Melius Pijnzorg.
Er zijn meerdere behandelingen beschikbaar ter vermindering van uw pijnklachten, waaronder injecties met corticosteroïden, radiofrequente neurotomie, implantaties van neurostimulatoren en chirurgische behandelingen.
U krijgt een goed overzicht over deze beschikbare behandelingen via de pagina zoek op lichaamsdeel op deze website.