Melius Klinieken

Home » Fibromyalgie studieavond

Fibromyalgie studieavond

Geaccrediteerde nascholing voor huisartsen, medisch specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen

Pathogenese, diagnose en symptomatische behandeling

Inleiding

Fibromyalgie, ook wel fibromyalgie syndroom genoemd, is een chronische aandoening welke pijnklachten veroorzaakt in het gehele lichaam. Vaak is er sprake van wijdverspreide pijnklachten. Hoeveel mensen daadwerkelijk de aandoening hebben is onbekend; uit onderzoek blijkt dat het om een relatief vaak voorkomende aandoening gaat, waarbij 1 op 20 personen in variërende mate hiermee kampt. Hoewel fibromyalgie zich bij iedereen kan ontwikkelen komt de aandoening zeven keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening openbaart zich typisch tussen de leeftijd van 30 en 50, maar kan in iedere leeftijdsgroep voorkomen, kinderen en ouderen inbegrepen.

Eén van de voornaamste redenen voor de onduidelijkheid omtrent de prevalentie van fibromyalgie is de moeilijke diagnostische procedure. Er bestaat geen specifieke test voor de aandoening en de symptomen kunnen gelijkaardig zijn aan een aantal andere aandoeningen. De exacte oorzaak van fibromyalgie is onbekend, gedachten gaan uit naar een relatie met abnormale spiegels van chemicaliën in de hersenen en veranderingen in het verwerken van pijn gerelateerde berichten door het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen), welke door het lichaam worden verzonden. Er wordt gesuggereerd dat sommige mensen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van fibromyalgie vanwege erfelijkheid. In veel gevallen lijkt het erop dat de aandoening zich openbaart als gevolg van een fysieke – of emotionele stressvolle gebeurtenis.

Hoewel er heden ten dage geen genezing bestaat voor fibromyalgie zijn er wel behandelingen welke diverse symptomen kunnen verlichten en het leven met deze aandoening draaglijker kan maken.

Doelen van de studieavond

Schema

17:00 Registratie, koffie/thee, broodjes

17:25 Welkom
De heer R. Boone, general manager Melius Zorg Nederland

17:30 Pathogenese
De heer Dr. C.W.J. van Tilburg, Anesthesioloog-pijnspecialist

18:00 Vraag & antwoord

18:05 Het stellen van de diagnose
De heer Dr. C.W.J. van Tilburg, Anesthesioloog-pijnspecialist

18:35 Vraag & antwoord

18:40 Pauze

19:00 Begeleiding door de huisarts
Mevr. Drs. A. Aarts, huisarts

19:30 Vraag & antwoord

19:35 Paramedische behandeling
De heer F. Weijers Msc., Fysio/manueeltherapeut

20:05 Vraag & antwoord

20:10 Pijneducatie en TENS
Mevr. M. Drinkwaard, Pijnconsulent

20:30 Vraag & antwoord

20:35 Pijnbestrijding
De heer Drs. J. van Nordennen, Anesthesioloog-pijnspecialist

21:05 Vraag & antwoord

21:10 Zorgpad fibromyalgie
Mevr. M. Drinkwaard, Pijnconsulent

21:30 Vraag & antwoord
Allen

21:40 Afsluiting
De heer R. Boone, general manager Melius Zorg Nederland

21:45 Einde

Inschrijfformulier

Studieavond

Gebruik dit formulier om uzelf in te schrijven voor onze studieavond. Vul de onderstaande velden in met de gevraagde informatie, en klik op ‘Verzenden’ wanneer u klaar bent. Een bevestigingsmail wordt naar het opgegeven e-mailadres gestuurd. Dank u voor uw interesse en inschrijving!

/* Custom Javascript Accordeon closed */