Melius Klinieken

Regio 2

Aangezicht, hals en nek

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is een hoofdpijn die uitstraalt vanuit de cervicale wervels. De hoofdpijn kenmerkt zich als een eenzijdige hoofdpijn die wordt verergerd door beweging van het hoofd en uitstraalt vanaf het achterhoofd tot aan het voorhoofd, vaak met bewegingsbeperking van de nek, soms met pijn in de nek, schouder, tussen de schouderbladen of arm aan dezelfde zijde. De hoofdpijn is meestal in periodes waarbij de pijn dan continu aanwezig is. Het is een vaak voorkomende hoofdpijn soort. Zo’n 20% van alle hoofdpijnvormen komt uit de nek, meestal tgv de bovenste 3 nekwervels (C1-2-3). Echter andere vormen van hoofdpijn zoals bijvoorbeeld spanningshoofdpijn kunnen soortgelijke klachten geven.

De spinale zenuw van C1, ook wel de n. suboccipitalis genoemd, verzorgt het atlanto-occipitale gewricht (C0-1 gewricht). Schade aan dit gewricht/zenuw kan pijn ter hoogte van het achterhoofd (occiput) geven.

Spinale zenuw C2 ligt vlakbij het atlanto-axiale facet gewricht (C1-2 facet gewricht) en verzorgt de facetgewrichten van C1-C2 en C2-C3. Schade hier kan uitstralende hoofdpijn geven.

De derde occipitale zenuw (tak van zenuw C3) ligt vlakbij en verzorgt de C2-C3 facet gewrichten. Schade hieraan kan hoofdpijn geven in het achterhoofd, het voorhoofd, de zijkant van het hoofd en rondom het oog. Meestal eenzijdig. Dit gewricht en deze zenuw zijn erg gevoelig voor acceleratie-deceleratie letsel zoals bij een whiplash gebeurd. Gedacht wordt dat het C2-3 facet gewricht in zo’n 70% van de gevallen van cervicogene hoofdpijn een rol speelt.

Occipitalis neuralgie is een vorm van cervicogene hoofdpijn welke veroorzaakt wordt door problemen van de grote en/of kleine achterhoofdszenuw (n. occiptalis major en/of minor). Deze zenuwen worden gevormd uit de zenuwen van C2 en C3. Letsel hiervan kan lokaal zijn meestal tgv beknelling door spieren maar kan ook vanuit de nek komen.

Minder gebruikelijk zijn discus problemen en lagere cervicale facetgewrichten als oorzaak van hoofdpijn.

/* Custom Javascript Accordeon closed */