Melius Klinieken

040-8200777

Eindhoven

076-2043232

Breda

0164-203060

Bergen op Zoom

0475-206088

Roermond

Regio 3

Armen en handen

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van het beweegapparaat, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Het beweegapparaat bestaat uit gewrichten, spieren, pezen en botten. Het zorgt ervoor dat men het lichaam kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Organen zijn bijvoorbeeld de longen, het hart of de nieren.

Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Er zijn dus ook kinderen met een vorm van reuma. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij. Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma. Bij de meeste vormen van reuma zijn de klachten goed te behandelen. Maar reuma zelf is nog niet te genezen. Vaak is reuma onzichtbaar. Het is aan de buitenkant niet te zien.

De meeste mensen met reuma hebben last van pijn, stijfheid in gewrichten of spieren, vermoeidheid of/en moeite met bewegen. Heb men last van gewrichtsontstekingen, dan worden de gewrichten dik en warm. Veel mensen met reuma hebben last van beperkingen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij lang staan, (trap)lopen of het huishouden doen. Reuma verloopt vaak wisselend: de ene dag gaat het goed, maar de andere dag niet.

Er bestaan een paar grote groepen van reuma, te weten 1) artrose, 2) auto-immuunziekten/ontstekingsreuma, 3) jicht, 4) osteoporose en 5) weke delen-reuma. De oorzaak van de meeste vormen van reuma is nog onbekend. Waarschijnlijk spelen verschillende oorzaken een rol. De meeste reumatische aandoeningen geven heel langdurig klachten. Dan noem je het ‘chronisch’. Met een goede behandeling kunnen de klachten wel verminderen.

Artrose is een aandoening van het kraakbeen en bot van de gewrichten. Soms wordt artrose wel ‘slijtage’ genoemd. Maar dat is niet het geval, het is een aandoening van het hele gewricht. Jonge mensen kunnen ook artrose krijgen. Bij artrose wordt het kraakbeen van het gewricht dunner en slechter van kwaliteit. Soms verdwijnt het helemaal, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken of kan gaan vervormen. Ook bij artrose kunnen ontstekingen voorkomen, maar dit is geen auto-immuunreactie. Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. In Nederland hebben 1,26 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten.

Bij auto-immuun ziekte / ontstekingsreuma ziet het immuunsysteem gezonde cellen als kwade indringers en valt het het eigen lichaam aan, waardoor ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Enkele vormen zijn reumatoïde artritis (RA), axiale spondyloartritis (Ax-SpA, waaronder de ziekte van Bechterew), artritis psoriatica of SLE (systemische lupus erythematodes). In Nederland zijn er 220.000 mensen met chronische ontstekingsreuma.

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Het urinezuurgehalte in het bloed wordt hoger doordat de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt. Hierdoor kunnen urinezuurkristallen ontstaan, die neerslaan in gewrichten. Dit leidt vaak tot plotselinge heftige pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen. Zo’n aanval kan eenmalig zijn maar kan ook vaker terugkomen. In Nederland zijn er 370.000 mensen met jicht.

Bij osteoporose neemt de massa van het bot af waardoor de sterkte van het bot afneemt. Het wordt ook wel botontkalking genoemd. Dat is onjuist omdat naast afname van de sterkte van het bot ook de structuur van het bot verandert, waardoor de sterkte van het bot nog meer afneemt. Door het zwakkere bot ontstaan makkelijk botbreuken. In Nederland zijn er 400.000 mensen met osteoporose.

Weke delen reuma zijn aandoeningen van spieren, pezen of slijmbeurzen. Fibromyalgie is de bekendste vorm van weke delen-reuma, waarbij pijn in bindweefsel en spieren optreedt. Het is onbekend hoeveel mensen met weke delen-reuma er in Nederland zijn.

Opties ter behandeling zijn pijneducatie, medicatie, TENS, Esketamine infuustherapie, APD (pamidronine) infuustherapie, gepulseerde stroom (PRF) t.h.v. de gewrichten, infiltratie t.h.v. de gewrichten, PRF t.h.v. triggerpoints, PRF t.h.v. pezen, revalidatie en langdurige paramedische begeleiding.