Melius Klinieken

040-8200777

Eindhoven

076-2043232

Breda

0164-203060

Bergen op Zoom

0475-206088

Roermond

Regio 7

Benen en voeten

Littekenpijn

Littekenpijn is een pijn die bijvoorbeeld na een operatie ontstaat en aanleiding kan geven tot chronische pijn in en rond het gebied van een litteken. De oorzaak van littekenpijn is een beschadiging van een zenuwtak of doordat een zenuwtak in het littekenweefsel in de knel zit. Bij littekenpijn die na een operatie ontstaat kan er ook sprake zijn van neuroomvorming aan het eind van de beschadigde zenuwtak. Bij enkele operaties zoals liesbreuk, longoperaties, hartoperatie, borstamputaties, nieroperaties, schouderoperatie wordt dikwijls littekenpijn gezien.

Patiënten met littekenpijn hebben de typische klachten van een neuropathische pijn, waarbij een voortdurende pijn aanwezig is afgewisseld met spontane aanvallen van een stekende pijn in het gebied van het litteken. De klachten kunnen met een klachtenvrije periode van maanden na een operatie ontstaan.

Knijpen van het litteken kan in kleine omschreven gedeeltes van het litteken zeer pijnlijk zijn. Ook kan er rond het litteken sprake zijn van veel pijn op een gewone pijnprikkel zoals met een naald prikken, maar ook lichte aanraking kan ook als pijnlijk worden ervaren.

Opties ter behandeling zijn pijneducatie, medicatie, TENS, infiltratie van het litteken, gepulseerde (PRF) stroom van het litteken, Qutenza huidpleister, Esketamine infuustherapie en langdurige paramedische begeleiding.