Melius Klinieken

040-8200777

Eindhoven

076-2043232

Breda

0164-203060

Bergen op Zoom

0475-206088

Roermond

Regio 2

Aangezicht, hals en nek

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is pijn in het gezicht, tussen het voorhoofd en de kin, inclusief de oren. Acute aangezichtspijn treedt plotseling op, bijvoorbeeld bij tand- of kiesproblemen of bij een ontsteking in de holten van het gezicht. Acute aangezichtspijn kan meestal worden opgelost door het onderliggende probleem of de ontsteking te behandelen.

Er is ook een chronische vorm van aangezichtspijn. Hierbij heeft men langdurig last van pijnscheuten die voortdurend terugkomen. Chronische aangezichtspijn is onder te verdelen in typische – en atypische aangezichtspijn. Bij typische aangezichtspijn (trigeminusneuralgie) zijn er korte, felle pijnscheuten in het gezicht, welke zich met korte tussenpozen kunnen herhalen. Bij atypische aangezichtspijn is er een zeurende pijn, die uren of soms dagen kan aanhouden. Bij sommige patiënten gaan de pijnklachten nooit helemaal weg.

Opties ter behandeling zijn pijneducatie, medicatie, TENS, Esketamine infuustherapie, gepulseerde stroom (PRF) t.h.v. de achterhoofdszenuwen (nervi occipitales major), PRF t.h.v. het ganglion van Gasser (ganglion n. trigeminus), PRF t.h.v. het ganglion pterygopalatinum, PRF t.h.v. het kaakgewricht, PRF t.h.v. de kleinere aangezichtszenuwen, epidurale infiltratie, revalidatie en langdurige paramedische begeleiding.