Melius Klinieken

040-8200777

Eindhoven

076-2043232

Breda

0164-203060

Bergen op Zoom

0475-206088

Roermond

Regio 2

Aangezicht, hals en nek

Artrose

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Zij hebben daar dagelijks last van. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Daarnaast verandert het bot, direct onder het kraakbeen. Er ontstaan zichtbare knobbels aan de rand van het gewicht. Vaak raakt het gewricht ook (licht) ontstoken. Het gewricht kan pijn doen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en pezen om het gewricht geïrriteerd raken.

De pijn door artrose ontstaat door de veranderingen in en rond de gewrichten en mogelijk door een ontsteking. Daarnaast kunnen de zenuwen in het gewricht veranderen waardoor de pijn toeneemt, hebben mensen met artrose vaak last van een verzwakking van hun spieren rondom het gewricht (de pezen om het gewricht raken hierdoor geïrriteerd) en kunnen benige knobbels aan de rand van het gewricht (‘osteofyten’) druk geven op de omgevende weefsels, ook dit veroorzaakt pijn.

Naast pijnklachten komen ook andere klachten voor, waaronder stijfheid, krakende gewrichten, zwelling en instabiliteit en veranderingen in lichaamshouding.

Opties ter behandeling zijn pijneducatie, medicatie, TENS, Esketamine infuustherapie, gepulseerde stroom (PRF) t.h.v. de hogere cervicale steungewrichten (facetgewrichten), continue stroom (RF) t.h.v. de lagere facetgewrichten, epidurale infiltratie, revalidatie en langdurige paramedische begeleiding.