Melius Klinieken

Regio 6

Geslachtsorganen en perineum

Perineale pijnklachten (perineum pijn)

Zowel mannen als vrouwen kunnen worden getroffen door perineale pijn of perineumpijn. Perineale pijn duidt op pijn in het gebied tussen de anus en bij vrouwen de vulva/vagina en bij mannen de balzak. Dit gebied wordt ‘perineum’ genoemd. Bij chronische aandoeningen zal de perineale pijn of perineumpijn gedurende een periode van drie of meer maanden aanwezig zijn. Als de klachten korter duren, dan wordt dit acute perineumpijn of acute perineumpijn genoemd.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van perineale pijn of perineumpijn zijn onder meer abces, prostatitis (prostaatontsteking), een zenuwbeklemming rond anus of schaamstreek, zwangerschap en bevalling, perineurale cyste, prostaatontsteking en goedaardige prostaatvergroting. Enkele van de andere minder vaak voorkomende oorzaken van perineale pijn of perineumpijn kunnen te wijten zijn aan trauma, dijbeenbreuk (hernia femoralis), psychogene oorzaken (stress, angst, verdriet, depressie), nierstenen, liesbreuk, prostaatkanker en urineweginfecties (blaasontsteking).

Prostaatontsteking of prostatitis kan onder meer gepaard gaan met pijn aan het perineum. Andere mogelijke symptomen zijn: 1) pijn bij het plassen; 2) moeite om te plassen; 3) vaak plassen; 4) bloed in de urine; 5) rugpijn, rectale pijn, buikpijn en/of lage rugpijn; 6) koorts en koude rillingen; 7) malaise en lichamelijke pijn; 8) afscheiding uit de penis; 9) pijnlijke ejaculatie of seksuele disfunctie.
Een eierstokcyste is een cyste op de eierstok, een holte in een eierstok die met vocht is gevuld Deze kan pijnlijk zijn en pijn in de onderbuik of pijn aan het perineum kan veroorzaken.
Bij endometriose is er sprake van baarmoederslijmvlies dat op plekken buiten de baarmoeder zit, zoals op eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. Dit veroorzaakt pijn tijdens de menstruatie.
Pelvic inflammatory disease duidt op een ontsteking in het kleine bekken als gevolg van verspreiding van micro-organismen met symptomen die bestaan uit pijn in de onderbuik en abnormale vaginale afscheiding.
Dysmenorroe duidt op een pijnlijke menstruatie die je in je normale activiteiten kan belemmeren. Als er geen sprake is van een onderliggende oorzaak, dan wordt dit primaire dysmenorroe genoemd. Het gaat hierbij om een hevige, krampende pijn in de onderbuik of rug. Soms wordt het ook gevoeld in het perineum.
Dikkedarmontsteking of colitis kan perineumpijn veroorzaken. Andere symptomen zijn buikpijn, buikkrampen, diarree met of zonder bloed in de ontlasting, koorts, rillingen en vermoeidheid.
Een endeldarmontsteking of proctitis veroorzaakt meestal bloed of slijm bij de ontlasting. Ook kun je problemen ondervinden met het ophouden van de ontlasting (ontlastingsincontinentie) of juist extra aandrang hebben.

Opties ter behandeling zijn pijneducatie, medicatie, epidurale sacrale infiltratie, gepulseerde (PRF) stroom t.h.v. de nervus pudendus, infiltratie t.h.v. staartbeen (os coccygeus), infiltratie t.h.v. ganglion impar, continue (RF) stroom t.h.v. het ganglion impar, infiltratie van de plexus hypogastricus superior/inferior, PRF t.h.v. de plexus hypogastricus superior/inferior, Esketamine infuustherapie, revalidatie, langdurige paramedische begeleiding door geregistreerd bekkentherapeut.