Melius Klinieken

040-8200777

Eindhoven

076-2043232

Breda

0164-203060

Bergen op Zoom

0475-206088

Roermond

Regio 6

Geslachtsorganen en perineum

Pubalgie (pijnklachten ter hoogte van het schaambeen)

Pubalgie is een verzamelnaam voor alle aandoeningen welke pijn veroorzaken rondom het schaambeen en de structuren die hieraan hechten. Het komt wat vaker voor bij vrouwen in vergelijking met mannen. De oorzaken van pijn aan het schaambeen (os pubis) kunnen erg uiteenlopen: verkeerde houding, overbelasting, zwangerschap en bevalling, infectie, botbreuk etc. Deze klacht wordt ook gezien bij sporten zoals voetbal en schaatsen, waarbij er veel wordt gevraagd van de structuren rondom het schaambeen. Vaak is er geen aanwijsbare oorzaak en hebben we te maken met aspecifieke klachten met veelal pijn rond het schaambeen gewricht (symphysis pubis).

Vanaf de 3e maand van de zwangerschap kunnen onder invloed van hormonale veranderingen gewrichtsklachten ontstaan. Door het verwekingsproces worden bindweefselverbindingen soepeler. Hierdoor neemt de passieve stabiliteit van het schaambeen gewricht (symphysis pubis) af. Het laat tijdens de bevalling beweging toe waardoor er meer ruimte in het bekken ontstaat. Actieve stabiliteit van het schaambeen gewricht (symphysis pubis) wordt verzorgd door de (diepe) bekkenspieren, de lage rugspieren, de schuine buikspieren en de liesband (ligamentum inguinale). Bij het baren van het kind via de natuurlijke weg is het bekken tijdelijk veranderd. Hierdoor is het schaambeen gewricht (symphysis pubis)meer afhankelijk van de actieve stabiliteit en spierkracht. De passieve stabiliteit zal langzaam weer herstellen.

Opties ter behandeling van chronische klachten zijn medicatie, TENS, infiltratie of/en gepulseerde (PRF) stroom van het schaambeen gewricht (os pubis), infiltratie of/en gepulseerde (PRF) stroom van de aanhechting van de liesband (ligamentum inguinale) aan het schaambeen (os pubis), Esketamine infuustherapie, revalidatie en langdurige paramedische begeleiding.